Sałatka z jabłkami

0 (0 ocen)

To danie, to modyfikacja popularnej sałatki ceraz. Czosnkowe grzanki zamieniłam tutaj słodkimi jabłkami. Całość wzbogaciłam o czerwoną cebulę i wyszło pysznie, zdrowo i smacznie:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 główka sałaty rzymskiej,
    • 1 podwójna pierś z kurczaka,
    • Parmezan do posypania,
    • ¼ czerwonej cebuli,
    • 2-3 małe, słodkie jabłka,
    • Olej, sól i pieprz do przygotowania filetu
    Sos:
    • 4 łyżki oliwy,
    • 1 łyżka soku z cytryny,
    • 1 łyżka octu winnego,
    • Sól, pieprz do smaku

Sałatka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS: Składniki sosu umieszczamy w misce i mieszamy.
    Filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż, by powstały cieńsze płaty. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Gotowe przekładamy na patelnię grillową posmarowaną niewielką ilością oleju i grillujemy kurczaka do zarumienienia z dwóch stron. Tak przygotowany filet studzimy i kroimy w paski.
    Sałatę przepłukujemy i osuszamy. Gotową rwiemy na grube kawałki.
    Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części (np. ósemki) i usuwamy gniazda nasienne.
    Cebulę kroimy w cienkie krążki.
    Liście sałaty przekładamy na przygotowany talerz lub mniejsze talerzyki. Na ich wierzch wykładamy grubo pokrojone kawałki filetu, jabłka oraz cebulę. Całość posypujemy parmezanem, startym na tarce o małych oczkach. Sałatkę polewamy sosem i podajemy.

Komentarze

Podobne przepisy