To danie, to modyfikacja popularnej sałatki ceraz. Czosnkowe grzanki zamieniłam tutaj słodkimi jabłkami. Całość wzbogaciłam o czerwoną cebulę i wyszło pysznie, zdrowo i smacznie:).
Składniki:
Składniki:
• 1 główka sałaty rzymskiej,
• 1 podwójna pierś z kurczaka,
• Parmezan do posypania,
• ¼ czerwonej cebuli,
• 2-3 małe, słodkie jabłka,
• Olej, sól i pieprz do przygotowania filetu
Sos:
• 4 łyżki oliwy,
• 1 łyżka soku z cytryny,
• 1 łyżka octu winnego,
• Sól, pieprz do smaku
Sałatka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOS: Składniki sosu umieszczamy w misce i mieszamy.
Filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż, by powstały cieńsze płaty. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Gotowe przekładamy na patelnię grillową posmarowaną niewielką ilością oleju i grillujemy kurczaka do zarumienienia z dwóch stron. Tak przygotowany filet studzimy i kroimy w paski.
Sałatę przepłukujemy i osuszamy. Gotową rwiemy na grube kawałki.
Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części (np. ósemki) i usuwamy gniazda nasienne.
Cebulę kroimy w cienkie krążki.
Liście sałaty przekładamy na przygotowany talerz lub mniejsze talerzyki. Na ich wierzch wykładamy grubo pokrojone kawałki filetu, jabłka oraz cebulę. Całość posypujemy parmezanem, startym na tarce o małych oczkach. Sałatkę polewamy sosem i podajemy.
Komentarze