Sałatka z botwinką i kurczakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 25 min

Do sałatek najczęściej używam czerwonej sałaty, ponieważ uważam, że jest intensywniejsza w smaku i znacznie dłużej zachowuje świeżość.

  • 25 min

Składniki:

  • ● mała główka czerwonej sałaty
    ● 10 dag botwiny
    ● 1/3 szkl. rzeżuchy
    ● 25 dag fileta z kurczaka
    ● sól, pieprz
    ● olej
    Sos:
    ● 2 łyżki octu
    ● łyżeczka miodu
    ● 2 łyżki śmietany 22-proc.
    ● łyżeczka musztardy francuskiej

Sałatka z botwinką i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy sos:
    ocet mieszamy z miodem,
    śmietaną i musztardą.
    Doprawiamy
    solą i pieprzem. Dodajemy
    4 łyżki oleju.
    Mieszamy.
  • 2. Liście sałaty
    i botwiny myjemy
    i osuszamy. Sałatę
    rwiemy na kawałki,
    botwinę kroimy w cienkie paseczki. Rzeżuchę
    siekamy. Wszystkie liście mieszamy
    i polewamy sosem.
  • 3. Mięso oprószamy solą i pieprzem.
    Smażymy na rozgrzanym
    oleju po 4 minuty z obu
    stron. Lekko studzimy, kroimy
    i układamy na liściach.

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Komentarze

Podobne przepisy