Sałatka ryżowa z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo szybka w przygotowaniu i smakuje równie fajnie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu
    2 puszki tuńczyka - kawałki w oleju
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka ananasa
    6 ogórków konserwowych
    2 - 3 łyżki majonezu
    sól, pieprz

Sałatka ryżowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go i rozsypujemy na talerz, by się nie skleił.
  • image-0d214po 2. Na durszlaku odsączamy tuńczyka, kukurydzę i ananasy. Następnie do miski wsypujemy kolejno tuńczyk, kukurydza, ananas pokrojony w większą kostkę i ogórki pokrojone w kosteczkę.
  • image-0oakhet 3. Składniki zasypujemy ryżem i mieszamy.
  • image-1ggh2sg 4. Solimy, pieprzymy i dodajemy majonez. Wszystko razem mieszamy i gotowe :-)

Porady

Sałatka nie nadaje się do dłuższego przechowywania, gdyż podchodzi wodą. Najlepiej zjeść ją tego samego dnia lub na drugi dzień.

Komentarze

Podobne przepisy