Sałatka ryżowa

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Prosta, dobra sałtka goszcząca na naszym stole niemal każdego weekendu. Błyskawiczna w wykonaniu, równie szybko znika z talerza.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż brązowy (1 woreczek): 100 gramów
    - tuńczyk w kawałkach: 1 puszka
    - jajka na twardo pokrojone w kosteczkę: 2 sztuki
    - groszek konserwowy odcedzony: 0.5 puszki
    - cebula - mała: 1 sztuka
    - jabłko czerwone: 1 sztuka
    - majonez (ilość wg uznania): 2 łyżki
    - pieprz do smaku: 1 szczypta

Sałatka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż brązowy 1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.
  • groszek konserwowy 2. Groszek odsączyć, jajka pokroić w drobną kostkę, celubkę w piórka.
  • dodać tuńczyka 3. Jabłko dobrze umyć (nie obierać ! czerwona skórka ma wzbogacić kolor naszej sałatki) i pokroić w kostkę. Wszystko ze sobą wymieszać, dodać tuńczyka, kilka łyżek majonezu, doprawić pieprzem i ponownie wszystko dobrze połączyć.
  • wymieszać 4. Odstawić na chwilkę by składniki sie przegryzły. Podawać z wędliną lub samą. Smacznego !!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy