Rzeżuchowa zupa

0 (0 ocen)

Pyszna i zdrowa. Będzie idealna na świąteczny obiad.

Składniki:

  • rzeżucha (tyle ile udało mi się wysiać na dużym talerzu)
    3 ziemniaki
    ok 1l bulionu
    1 cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka smietany
    szczypta przyprawy do zup
    sól, pieprz
    3 łyżki płatków migdałów

Rzeżuchowa zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Następnie wlać bulion i wrzucić ziemniaki. Doprawić i gotować do miękkości.
  • 2. Rzeżuchę obrać, opłukać. część zostawić do posypania zupy. Migdały uprażyć na suchej patelni.
  • 3. Gdy warzywa będą miękkie, zabielić śmietana i dodać rzeżuchę i zmiksować na gładki krem. Rozlać do talerzy, posypać rzeżucha i płatkami migdałów.

Porady

Można również podawać z jajkami a śmietanę zastąpić topionym serkiem.

Komentarze

Podobne przepisy