Roladka schabowa w ryżowej skorupce z marchewkowym dipem

0 (0 ocen)

polecam i zapraszam:)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    3 łyżki ryżu
    1 duża ugotowana marchewka ( może być z rosołu)
    4 pieczarki

    składnik dodatkowy:
    1 kotlet schabowy

    Składniki robocze:

    2 łyżki rosołu
    2 łyżeczki majonezu
    ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
    ¼ łyżeczki papryki słodkiej
    Sól, pieprz do smaku
    Świeżo mielone płatki chili

Roladka schabowa w ryżowej skorupce z marchewkowym dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27owaen 1. Ryż ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
    Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Oprószyć przyprawami. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski, doprawić do smaku świeżo mielonymi płatkami chili, solą i jedną łyżeczką majonezu, wymieszać Rozłożyć grzyby na mięsie i zrolować w roladkę. Spiąć wykałaczkami.
  • image-11p7lxo 2. Całą roladkę posmarować majonezem tworząc cienką warstwę.
  • image-0oqi14l 3. Następnie obtoczyć w ugotowanym ryżu i ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 20-25 minut.
  • image-0vpi245 4. W między czasie marchewkę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Dodać rosół. Zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chili. Wymieszać.
    Z mięsa wyjąć wykałaczki i podawać roladkę z dipem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy