Rolada ziemniaczana z nadzieniem drobiowo-pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Można ją podawać jako samodzielne danie, albo jako dodatek, np. do barszczu

  • 60 min

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
    150ml gęstej śmietany
    3 jajka
    2,5 szklanki maki
    50 dag pieczarek
    1 pierś z kurczaka
    5 plastrów sera
    2 łyżki masła
    Przyprawa do kurczaka
    Pieprz ziołowy
    chilli
    Sól, pieprz do smaku
    1 jajko do posmarowania

Rolada ziemniaczana z nadzieniem drobiowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki rozdrobnić, dodać śmietanę, jajka, sól, pieprz ziołowy, chilli, mąkę. Wyrobić ciasto. Ulepić z niego kulę (ciasto jest dosyć kleiste). Ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną mąką i dłońmi uformować prostokąt .
  • 2. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i podsmażyć.
  • 3. Plastry sera rozłożyć na placku, na to pieczarki i kurczaka. Za pomocą ściereczki uformować roladkę. Rozbełtać jajko i posmarować nim roladę. Piec ok. 40 min w temp. 200 C.

Komentarze

Podobne przepisy