Można ją podawać jako samodzielne danie, albo jako dodatek, np. do barszczu
60 min
Składniki:
½ kg ugotowanych ziemniaków
150ml gęstej śmietany
3 jajka
2,5 szklanki maki
50 dag pieczarek
1 pierś z kurczaka
5 plastrów sera
2 łyżki masła
Przyprawa do kurczaka
Pieprz ziołowy
chilli
Sól, pieprz do smaku
1 jajko do posmarowania
Rolada ziemniaczana z nadzieniem drobiowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki rozdrobnić, dodać śmietanę, jajka, sól, pieprz ziołowy, chilli, mąkę. Wyrobić ciasto. Ulepić z niego kulę (ciasto jest dosyć kleiste). Ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną mąką i dłońmi uformować prostokąt .
2.Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i podsmażyć.
3.Plastry sera rozłożyć na placku, na to pieczarki i kurczaka. Za pomocą ściereczki uformować roladkę. Rozbełtać jajko i posmarować nim roladę. Piec ok. 40 min w temp. 200 C.
Komentarze