Rolada ziemniaczana z warzywnym nadzieniem

  • wyświetlono: 317 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Rolada ziemniaczana wygląda apetycznie i wyśmienicie smakuje. Podajemy ją prosto z piekarnika lub pocięta w plastry i podsmażoną na masełku. Z dowolnym nadzieniem: szpinakowym, pieczarkowym, mięsnym.

_MG_9453-jj
  • 8 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

500 g ziemniaków
1 jajko
2 żółtka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
1 kopiasta łyżka masla
4 czubate łyżki maki + mąka do podsypania
ewentualnie: czarnuszka do posypania i świeża, pokrojona papryka, świeże zioła
Nadzienie:
1 cebula np. czerwona
1 ząbek czosnku
1- 2 łyżki oleju
1- 2 łyżki wody
1 marchewka
1 papryka
np. garść jarmużu, pieczarek, drobno posiekanych ziół, szpinaku. rodzynek, orzechów, kawałek selera
dodatkowo: przyprawy
100 g żółtego, tartego sera

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada ziemniaczana z warzywnym nadzieniem

  • 1. Ziemniaki ugotować, odcedzić i ubić dokładnie na puree. Dodać sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatałowej. Dodać masło i mąkę i wymieszać. Jeśli masa jest za luźna można dodać więcej mąki.
    2. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Poddusić na 1- 2 łyżkach oleju. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w drobną kostkę. Marchew i paprykę dodać do cebuli, chwilę podsmażyć. Dodać wodę i poddusić przez chwilę, żeby warzywa nie były zbyt twarde. Można wrzucić garść pociętego jarmużu, pieczarek. Ważne jest, żeby woda odparowała. Na koniec posypać przyprawami i posiekanymi ziołami. Ostudzić.
    3. Na powierzchni podsypanej mąką rozwałkować masę na prostokąt o grubości 1, 5 cm. Warzywną masę wyłożyć na prostokąt, pozostawiając odstęp od brzegów. Ewentualnie posypać tartym serem. Roladę zwinąć od dłuższego boku. Przełożyć na blachę do pieczenia i posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.

Porady

Roladę można też podać polaną dowolnym sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

paprykaziemniakiroladakolacjabezmięsnenadzieniekartofleziemniaczanaz ziemniakówz piekarnikawarzywnez warzywami

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada drobiowa z cukinią

Dodane przez: Ela Ślązak

Rolada drobiowa z cukinią

Pyszna przekąska z letnim warzywem...

Rolada z perliczki

Dodane przez: Świeca Urszula

Rolada z perliczki

Rolada z perliczki to świetna przekąska...

Ziemniaczane kanapki z patelni

Dodane przez: nkwasniak

Ziemniaczane kanapki z patelni

Zawsze gotowałam te kanapki jako...

Rolada szpinak owa z łososiem

Dodane przez: Bożena1960

Rolada szpinakowa z łososiem

Smaczna dla wielbicieli ciast szpinak-owych...

Rolada marchewkowa z twarożkiem

Dodane przez: oktawia6

Rolada marchewkowa z twarożkiem

Cudownie smakuje, idealna jako...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE