Rolada jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT;rozdzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając miksowania dodawać po żółtku. Do ubitej masy dodać mąkę z proszkiem.Delikatnie mieszać aby piana nie opadła. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać do niej ciasto.Piec 8-10 min w temp 180.Lnianą ściereczkę posypać cukrem pudrem,a gdy ciasto się upiecze przełożyć na nią ciasto. Strona z papierem do pieczenia powinna być na górze.Zdjąć papier,ciasto zwinąć ze ściereczką i odstawić do wystygnięcia.
KREM:Schłodzoną śmietanę połączyć ze śmietan fixem i ubić na sztywno.Pod koniec dodać cukier puder.Trochę śmietany zostawić do dekoracji,a pozostałą część połączyć z 30 dag jagód i wymieszać.
Ciasto odwinąć.Usunąć ściereczkę,posmarować bitą śmietaną zmieszaną z jagodami.Zwinąć. Wierzch rolady posmarować odłożoną bitą śmietaną i udekorować pozostałymi jagodami.Schłodzić w lodówce.
Porady
Gdy nie mamy świeżych jagód możemy użyć mrożonych lub odsączonych z kompotów.
Komentarze