ROLADA JAGODOWA

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 5 min

Doskonała gdy mamy ochotę na małe co nieco

  • 2 godz. 5 min

Składniki:

  • 3 jaja,2łyżki drobnego cukru,3łyżki mąki pszennej,1/4łyżeczki proszku do pieczenia,2łyżki mąki ziemniaczanej,szczypta soli
    KREM:40dag jagód ,250 ml śmietany kremówki 36%,1 usztywniacz do bitej śmietany,2łyżki pudru

Rolada jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT;rozdzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając miksowania dodawać po żółtku. Do ubitej masy dodać mąkę z proszkiem.Delikatnie mieszać aby piana nie opadła. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać do niej ciasto.Piec 8-10 min w temp 180.Lnianą ściereczkę posypać cukrem pudrem,a gdy ciasto się upiecze przełożyć na nią ciasto. Strona z papierem do pieczenia powinna być na górze.Zdjąć papier,ciasto zwinąć ze ściereczką i odstawić do wystygnięcia.
    KREM:Schłodzoną śmietanę połączyć ze śmietan fixem i ubić na sztywno.Pod koniec dodać cukier puder.Trochę śmietany zostawić do dekoracji,a pozostałą część połączyć z 30 dag jagód i wymieszać.
    Ciasto odwinąć.Usunąć ściereczkę,posmarować bitą śmietaną zmieszaną z jagodami.Zwinąć. Wierzch rolady posmarować odłożoną bitą śmietaną i udekorować pozostałymi jagodami.Schłodzić w lodówce.

Porady

Gdy nie mamy świeżych jagód możemy użyć mrożonych lub odsączonych z kompotów.

Komentarze

Podobne przepisy