Rogaliki rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki.
Gotujemy z kilkoma łyżkami wody na małym ogniu, aż się
rozgotuje i zgęstnieje. Wsypujemy 3 łyżki cukru i mieszając,
smażymy jeszcze 2 minuty. Studzimy. Mieszamy
z cynamonem i bułką tartą. Odstawiamy.
2.Margarynę roztapiamy i z mlekiem wlewamy do mąki.
Dodajemy żółtka, szczyptę soli i pokruszone drożdże.
Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
3.Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w trójkąty. Smarujemy
marmoladą rabarbarową.
Zwijamy w rogaliki. Układamy
na blasze wyłożonej
pergaminem i odstawiamy
do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym
białkiem. Pieczemy
30 minut w temp. 200 °C.
Studzimy, posypujemy
cukrem pudrem.
Komentarze