Rogaliki rabarbarowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W kulinarne czary-mary wtajemnicza mnie babcia.

Składniki:

  • ● 1 kg rabarbaru
    ● 3/4 szkl. ciepłego mleka
    ● 2 szkl. mąki
    ● cukier puder
    ● 4 dag drożdży
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 3 żółtka
    ● białko
    ● łyżka bułki tartej
    ● po szczypcie cynamonu i soli

Rogaliki rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki.
    Gotujemy z kilkoma łyżkami wody na małym ogniu, aż się
    rozgotuje i zgęstnieje. Wsypujemy 3 łyżki cukru i mieszając,
    smażymy jeszcze 2 minuty. Studzimy. Mieszamy
    z cynamonem i bułką tartą. Odstawiamy.
  • 2. Margarynę roztapiamy i z mlekiem wlewamy do mąki.
    Dodajemy żółtka, szczyptę soli i pokruszone drożdże.
    Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w trójkąty. Smarujemy
    marmoladą rabarbarową.
    Zwijamy w rogaliki. Układamy
    na blasze wyłożonej
    pergaminem i odstawiamy
    do wyrośnięcia.
    Smarujemy roztrzepanym
    białkiem. Pieczemy
    30 minut w temp. 200 °C.
    Studzimy, posypujemy
    cukrem pudrem.

Notka redakcyjna

PPK_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy