Rogaliki babci Irenki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Rogaliki robię dla mojej wnuczki, która wręcz uwielbia słodkości.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    10 dag drożdży
    3 jajka
    op. cukru wanilinowego
    4 łyżki cukru
    0,5 l mleka
    1/3 szkl. oleju
    marmolada

Rogaliki babci irenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru.Do mleka wsypujemy pozostały cukier i podgrzewamy.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże, wbijamy jajka, wlewamy podgrzane mleko, olej i cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy na gładką masę i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy ciasto będzie wyrośnięte dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy i dzielimy na 8 części. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i formujemy.
  • 4. Rogaliki układamy na brytfanny. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 °C. Upieczone rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy