Risotto z owocami morza

0 (0 ocen)

Dla wielbicieli owoców morza i ryżu doskonała propozycja

Składniki:

  • 150 gr ryżu do risotto, np: Arborio
    250 gr mieszanki mrożonej owoce morza
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    kilka pomidorków koktajlowych
    2 łyżki oleju
    100 ml białego wytrawnego wina
    2 szklanki bulionu warzywnego
    3 łyżki masła
    3 dag parmezanu
    sól
    pieprz

Risotto z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle szklimy cebulę z czosnkiem.
    Owoce morza blanszujemy przegotowaną wodą na sitku.
    Dodajemy owoce morza na patelnię i krótko przesmażamy , wyjmujemy owoce morza z patelni na talerz , przykrywamy . Na tłuszcz wsypujemy suchy ryż i mieszamy , cały czas podsmażając na niewielkim ogniu, aż stanie się przeźroczysty.
    Zalewamy ryż białym winem i gotujemy ,aż ryż się wchłonie. Następnie dolewamy bulion ,cały czas mieszając.
    Gotujemy do miękkości , około 15-20 minut. na końcu do risotta dodajemy owoce morza i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe , starty parmezan i mieszając przez chwilę podgrzewamy.
    Podajemy od razu posypane natką pietruszki.

Porady

Zamiast mieszanki owoców morza można użyć samych krewetek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy