Risotto z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle szklimy cebulę z czosnkiem.
Owoce morza blanszujemy przegotowaną wodą na sitku.
Dodajemy owoce morza na patelnię i krótko przesmażamy , wyjmujemy owoce morza z patelni na talerz , przykrywamy . Na tłuszcz wsypujemy suchy ryż i mieszamy , cały czas podsmażając na niewielkim ogniu, aż stanie się przeźroczysty.
Zalewamy ryż białym winem i gotujemy ,aż ryż się wchłonie. Następnie dolewamy bulion ,cały czas mieszając.
Gotujemy do miękkości , około 15-20 minut. na końcu do risotta dodajemy owoce morza i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe , starty parmezan i mieszając przez chwilę podgrzewamy.
Podajemy od razu posypane natką pietruszki.
Porady
Zamiast mieszanki owoców morza można użyć samych krewetek
Komentarze