Ryż z owocami morza

4.49 (155 ocen)

  • 40 min

Pyszna i prosta potrawa , doskonała na lekką kolację

  • 40 min

Składniki:

  • 250 gr ryżu do risotta
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    5 pomidorków koktajlowych
    0,5 szklanki białego wytrawnego wina
    500 gr owoców morza mrożonych
    0,5 puszki konserwowego groszku
    2 szklanki bulionu
    sok z połowy cytryny
    1 łyżka masła
    szczypta kurkumy
    Sól
    Pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek również. Ryż płuczemy .
    Na patelni na maśle z 2 łyżkami oleju smażymy cebulę , pod koniec dajemy czosnek.
    Następnie wsypujemy ryż, szczyptę kurkumy i chwilę smażymy. Potem wlewamy bulion i wino i pokrojone pomidorki . Następnie dusimy jeszcze pod przykryciem 10 minut na małym ogniu.
    Doprawiamy solą i pieprzem,
    Owoce morza rozmrażamy i wkładamy do ryżu i razem podgrzewamy około 5 minut.
    Na końcu polać danie sokiem z cytryny i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować