puszyste gofry

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubie gotować wszystkiego uczę się od mamy to ona wymyśliła ten przepis.

  • 30 min

Składniki:

  • mąka 2,5 szklanki
    cukier 0,5 szklanki
    cukier waniliowy( jedno opakowanie)
    mleko 3/4 szklanki
    woda 1 szklanka
    olej 0,5 szklanki
    olejek waniliowy(kilka kropli)
    jajka 4 sztuki
    sól dwie szczypty
    proszek do pieczenia(jedno opakowanie)

Puszyste gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy razem cukier, mąkę ,cukier waniliowy ,mleko ,wodę ,proszek i zmieszane wcześniej żółtka jajek z olejem. Dodajemy olejek waniliowy i szczyptę soli (konsystencja ciasta powinna być gęstsza od ciasta na naleśniki).Ubijamy białka jajek ze szczyptą soli które dodajemy do ciasta już nie miksując(trzba mieszać delikatnie łyżką żeby piana nie opadła).
    Przygotowane ciasto rozlewamy na rozgrzaną wcześniej gofrownice wysmarowaną wcześniej z obu stron odrobiną oleju).Staramy się nie zaglądać do gofrów przed upieczeniem(u mnie czas pieczenia to ok 3 minuty).

Porady

Gofry świetnie pasują do bitej smietany i świeżych owoców

Komentarze

Podobne przepisy