Pulpecki w sosie carry

0 (0 ocen)

  • 60 min

Interesujący smak carry świetnie skomponował się z pulpecikami i ryżem.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa, 1 kajzerka, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, cebula, ziola prowansaldzkie, sól, pieprz, 15 g przyprawy carry, 1 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki), mąka, olej do smażenia.

Pulpecki w sosie carry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę moczymy w mleku. Mięso przekladamy do miski, dodajemy odciśnietą bułkę, drobno pokrojona cebulę, jajko i dokladnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrabiamy na gładka masę. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w mące. Obsmażamy w rondlu na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • 2. W rondlu, w który smazyliśmy klopsiki podgrzewamy bulion i dodajemy przyprawę carry, sól i pieprz. Całość pogotować 3 minuty. Do rondla przełozyć pulpeciki, przykryć i dusić 5 minut. 2 łyżki mąki wymieszać z połową szklanki wody i wlać do pulpetów i mieszając pogotować jeszcze 3 minuty.

Porady

Te pulpeciki z sosem świetnie smakują z ryżem i dowolną surówką.

Komentarze

Podobne przepisy