Pulpecki w sosie carry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę moczymy w mleku. Mięso przekladamy do miski, dodajemy odciśnietą bułkę, drobno pokrojona cebulę, jajko i dokladnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrabiamy na gładka masę. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w mące. Obsmażamy w rondlu na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
2.W rondlu, w który smazyliśmy klopsiki podgrzewamy bulion i dodajemy przyprawę carry, sól i pieprz. Całość pogotować 3 minuty. Do rondla przełozyć pulpeciki, przykryć i dusić 5 minut. 2 łyżki mąki wymieszać z połową szklanki wody i wlać do pulpetów i mieszając pogotować jeszcze 3 minuty.
Porady
Te pulpeciki z sosem świetnie smakują z ryżem i dowolną surówką.
Komentarze