Przedstawiam Wam przepis na sernik, który bezapelacyjnie podbił moje serce i podniebienie. Puszysty, delikatny z pyszną kokosową bezą i herbatnikowym spodem!
Składniki:
1 kg sera na sernik
5 żółtek
szklanka cukru
3 łyżki śmietany
3 łyżki oleju
0,5 litra mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
5 białek
0,5 szklanki cukru
10 dag wiórków kokosowych
opakowanie herbatników
Puchaty sernik mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszyć herbatniki i równomiernie rozłożyć na blasze.
Ser, żółtka, olej, śmietanę, mleko, budyń oraz szklankę cukru dokładnie wymieszać, aby powstała gładka, rzadka masa. Wylać na pokruszone herbatniki. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.
Przygotowujemy kokosową bezę: białka ubijamy, by powstała piana. Powoli dodajemy cukier i mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony przez 40 minut sernik i całość podpiekamy przez kolejne 20 minut.
Komentarze