Przepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Ukochany deser taty i jedyny sernik jaki jada. Doskonały zarówno na Boże Narodzenie jak i Wielkanoc a także urodziny czy imieniny.
1 godz. 10 min
Składniki:
(składniki na tortownicę o średnicy 28cm)
950 g białego sera (najlepiej twarogu półtłustego)
250-280g cukru (w zależności od tego jak kwaśny jest ser)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
190g miękkiego masła
7 jajek
Laska wanilii
Ewentualnie rodzynki + rum do namoczenia lub orzechy włoskie
polewa:
200ml kwaśnej śmietany
cukier puder do smaku
1.Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy miąższ z laski wanilii oraz proszek do pieczenia. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy stopniowo do masy. Gdy wszystko się połączy dokładamy mąkę ziemniaczaną. Na końcu całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami. Ewentualnie możemy na tym etapie dodać rodzynki namoczone uprzednio w rumie lub orzechy włoskie. Masę serową wykładamy na uprzednio przygotowany spód. Sernik pieczemy w 185 stopniach C przez około 50 minut do suchego patyczka. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Smarujemy wierzch sernika i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 10-12 minut. Wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Dzięki temu sernik nie opadnie.
Komentarze