Sernik mamy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Ukochany deser taty i jedyny sernik jaki jada. Doskonały zarówno na Boże Narodzenie jak i Wielkanoc a także urodziny czy imieniny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (składniki na tortownicę o średnicy 28cm)
    950 g białego sera (najlepiej twarogu półtłustego)
    250-280g cukru (w zależności od tego jak kwaśny jest ser)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    190g miękkiego masła
    7 jajek
    Laska wanilii
    Ewentualnie rodzynki + rum do namoczenia lub orzechy włoskie
    polewa:
    200ml kwaśnej śmietany
    cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Ciasta Serniki Desery

Sernik mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy miąższ z laski wanilii oraz proszek do pieczenia. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy stopniowo do masy. Gdy wszystko się połączy dokładamy mąkę ziemniaczaną. Na końcu całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami. Ewentualnie możemy na tym etapie dodać rodzynki namoczone uprzednio w rumie lub orzechy włoskie. Masę serową wykładamy na uprzednio przygotowany spód. Sernik pieczemy w 185 stopniach C przez około 50 minut do suchego patyczka. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Smarujemy wierzch sernika i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 10-12 minut. Wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Dzięki temu sernik nie opadnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować