Puchaty sernik, Sernik niezwykle lekki i puszysty.

4.49 (178 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię puszyste serniki z doświadczenia wiem, że blacha z takim ciastem niezwykle szybko znika.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    15 dag masła
    4,5 łyżki cukru
    2 żółtka

    Masa:
    900g sera twarogowego białego
    10 żółtek
    12 białek
    400 ml mleka
    50 ml śmietanki 30%
    0,5 szklanki cukru
    8 łyżek cukru pudru
    100g roztopionego masła
    10 łyżek mąki pszennej
    8 łyżeczek mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Puchaty sernik, sernik niezwykle lekki i puszysty. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie wykładamy na blachę, nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy 15 minut w 200 stopniach.

    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem cały czas ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Następnie wlewamy masło i dosypujemy obie mąki a na końcu mleko i śmietankę. Białka ubijamy z cukrem, następnie delikatnie mieszamy z masą i wykładamy na ciasto. Pieczemy 5 minut w 220 stopniach, otwieramy piekarnik i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie wyciągamy ciasto na 15 minut z piekarnika i ponownie pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Sernik możemy podać z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych. Pieczemy sernik w dużej blaszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować