Puchaty sernik, sernik niezwykle lekki i puszysty. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie wykładamy na blachę, nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy 15 minut w 200 stopniach.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem cały czas ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Następnie wlewamy masło i dosypujemy obie mąki a na końcu mleko i śmietankę. Białka ubijamy z cukrem, następnie delikatnie mieszamy z masą i wykładamy na ciasto. Pieczemy 5 minut w 220 stopniach, otwieramy piekarnik i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie wyciągamy ciasto na 15 minut z piekarnika i ponownie pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Sernik możemy podać z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych. Pieczemy sernik w dużej blaszce.
Komentarze