Puchaty miś

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort wymaga pracy, ale gdy mój 4-letni synek go zobaczył, był zachwycony.

Składniki:

  • Biszkopt: 7 jajek
    ● 25 dag cukru
    ● po 15 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
    ● łyżka amoniaku
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● łyżka octu.
    Krem: 2 masła
    ● 3 budynie śmietankowe
    ● aromat śmiet.
    Poncz: sok z cytryny
    ● łyżeczka spirytusu
    ● 2 łyżki cukru.
    Do dekoracji: wiórki kokosowe
    ● kakao
    ● 3 cukierki (oczy, buzia)
    ● 1/3 krążka ananasa

Puchaty miś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem. Proszek
    i amoniak skrapiamy octem
    i mieszamy z żółtkami, a potem
    z pianą. Dodajemy mąki, mieszamy.
    Pieczemy 30 minut
    w 180 °C w blasze 25x35 cm.
  • 2. Krem: masło ucieramy, budynie
    gotujemy wg przepisu, studzimy
    i ucieramy z masłem,
    dodając kilka kropli aromatu.
  • 3. Wycinamy misia, przekrawamy
    w poprzek. Nasączamy ponczem,
    przekładamy 1/2 masy.
    Wierzch smarujemy resztą masy,
    posypujemy wiórkami. Używając
    szablonu robimy spodenki
    (z kakao), oczy i buzię,
    wykładamy ananasa i cukierki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy