Puchaty omlet

4.5 (141 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Doskonały na śniadanie, podany z dżemem i bitą śmietaną skusi największego niejadka!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • OMLET:
    - jaja: 6 sztuk
    - mąka pszenna: 6 łyżek
    - mleko: 6 łyżek
    - sól: 1 szczypta
    DODATKI:
    - śmietanka 30%: 200 mililitrów
    - cukier puder: 2 łyżki
    - dżem: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Puchaty omlet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubiłam na sztywną pianę, w drugim naczyniu zmiksowałam żółtka z mąką, szczyptą soli i mlekiem. Do żółtek partiami dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam.
  • 2. Taką masę wlałam na patelnię z odrobiną oleju i smażyłam na bardzo malutkim ogniu do czasu, aż cały omlet się ściął. Dopiero wtedy delikatnie przełożyłam placek na drugą stronę, by się zrumienił. Śmietankę ubiłam z 2 łyżkami cukru pudru. Omlet podałam z dżemem i bitą śmietaną.
  • 3. Śmietankę ubiłam z 2 łyżkami cukru pudru. Omlet podałam z dżemem i bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować