Puchar cappuccino

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Pyszny deser o smaku cappuccino dla wielbicieli kawy!

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Żelatyna: 2 łyżeczki
    - mocna kawa: 125 mililitrów
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 40 gramów
    - śmietana kremówka 30%: 125 mililitrów
    - Śnieżka , wiórki , czekolada - do dekoracji: 1 opakowanie

Puchar cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cappuccino 1. Żelatynę namaczamy w ok.2 łyżkach wody.(odstawiamy na około 5 minut).

    Do miseczki przekładamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki kawy z 125ml.

    Ubijamy mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.

    Resztę kawy przelewamy do rondelka.

    Dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy.

    Do puszystej masy powoli wlewamy gorącą kawę i ciągle ubijamy.

    Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.

    Masę odstawiamy do przestygnięcia i na chwilę wstawiamy do lodówki ( od czasu do czasy trzeba ją zamieszac ).

    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z tężejącym kremem.

    Przekładamy do pucharków i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.

    Dekorujemy wg. własnego pomysłu!

    Ja ubiłam śnieżkę ze śmietaną 30% , a z polewy czekoladowej wykonałam ozdoby.


    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy