Pstrąg na kapuście

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kolejne podejście do pstrągów. Tym razem z piekarnika :)

  • 45 min

Składniki:

  • 2 pstrągi (ok. 0,5 kg)
    1/4 główki kapusty
    (ja akurat miałam pekinkę)
    0,5 kg pomidorów
    2 grubsze plasterki masła
    2 ząbki czosnku
    kilka plasterków pomidora i cebuli
    po kilka gałązek zielonej pietruszki, tymianku i rozmarynu
    sok z cytryny
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    1 łyżeczka suszonego koperku lub pęczek świeżego

Pstrąg na kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surowe pstrągi 1. Pstrągi umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, obsypać solą i pieprzem i nadziać posiekanymi ziołami. Odstawić do lodówki. Na rozgrzana patelnię wrzucić obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Kiedy sok odparuje dodać poszatkowana kapustę i koperek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Każdej rybce włożyć do brzuszka masełko, pomidorka, cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Rybki ułożyć na kapuście i przykryć folią aluminiową.
  • Gotowe rybki 2. Zapiekać pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy