Przepyszna fasolka domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch jasiek wypłukać dzień wcześniej wsypać do 5 l garnka i zalać do połowy garnka zimną wodą, pozostawić na całą noc do wyrośnięcia. Następnego dnia nie wylewać wody tylko nastawić na gaz dodając liście laurowe, ziele angielskie, kostki rosołowe. Gotować tak długo by fasola była miękka ale żeby się nie rozwalała ok 2 godz. Następnie na patelni przez ok 7 minut podsmażać cebulkę skrojoną w kostkę ma być lekko rumiana do tego dodać skrojoną w kostkę kieubaskę i też chwilę podsmażać. Gdy groch będzie ugotowany przekładamy cebulkę z kieubaską do garnka , dodajemy przyprawę do fasolki i gotujemy. Na tej samej patelni rozpuszczamy przecier pomidorowy z mąką i trochę wody, po rozpuszczeniu wlewamy do garnka gotujemy 5 minut i doprawiamy przyprawami do smaku. Naprawdę polecam jest bardzo pyszna .
Komentarze