Domowa fasolka po bretońsku z wiejską kiełbasą

4.49 (149 ocen)

Przepis na domową fasolkę po bretońsku z kiełbasą wiejską oraz fasola piękny jaś. Smak zupy jest wyrazisty bez dodatków sztucznych ulepszaczy. Zupa jest gęsta i aksamitna. Fasolka po bretońsku nie zawiera glutenu więc mogą nią się posilić chorzy na celiakę.

Składniki:

  • 0,5 kg fasoli piękny jaś
    laska kiełbasy wiejskiej lub swojskiej
    1 cebula
    1 marchew
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 liście laurowe
    1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    6 -7 ziarenek pieprzu
    3/4 płaskiej łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Domowa fasolka po bretońsku z wiejską kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem fasolkę opłukać , wsypać do garnka i zalać wodą . Następnego dnia nastawić fasolkę na gazie i uzupełnić wodą. Posolić dodać koncentrat i wszystkie przyprawy . Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę a następnie razem podsmażyć na oleju.
    Marchewki obrać i pokroić w kostkę . Dodać razem z kiełbasą i cebulą do gotującej się fasolki.

    Fasolka po bretońsku powinna gotować się dopóki groch nie zmięknie czyli około 1,5 godziny.

    Smacznego!

Porady

Aby zagęścić fasolkę należy łyżkę mąki wymieszać z 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się fasolki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować