Powidła uwielbiam. Od dziecka zajadałam się powidłami robionymi przez moją mamę. W tym roku postanowiłam wypróbować przepis na powidła jednoskładnikowe, bez grama cukru. Do tego potrzebne są bardzo dojrzałe i słodkie węgierki.
Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do dużego garnka o grubym dnie i dusić pod przykryciem ok pół godziny. Po tym czasie zmniejszyć ogień do minimum i co jakiś czas mieszając, smażyć powidła. Ja podzieliłam sobie smażenie na 3 dni, codziennie po 2 godziny. W międzyczasie przechowywałam w chłodnym miejscu. Ale jeśli ktoś ma czas może je smażyć bez przerwy. Powidła zmiksować i bardzo gorące przekładać do słoików. Od razu zakręcać i odstawić do góry dnem do wystudzenia.
Komentarze