Potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia z kurczaka starannie
myjemy pod bieżącą
wodą, usuwamy kawałki
tłuszczu. Zalewamy wrzątkiem
i gotujemy ok. 30 minut.
Następnie wyjmujemy
z wywaru.
2.Cebulę obieramy i drobno
siekamy. Szklimy na roztopionym
maśle. Wkładamy
kurczaka. Smażymy, aż
mięso i cebula mocno się
zrumienią. Podlewamy niewielką
ilością wody. Patelnię
przykrywamy. Chwilę
dusimy.
3.Mąkę dokładnie mieszamy
z niewielką ilością wody.
Dodajemy śmietanę.
Mieszając, wlewamy do
mięsa. Doprowadzamy do
wrzenia. Doprawiamy solą,
pieprzem i przyprawa uniwersalna.
Porady
Potrawka najlepiej smakuje z ziemniakami i kiszonymi ogórkami.
Komentarze