Potrawka z kurczaka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis wymyśliłam sama. Danie robi się błyskawicznie.

Składniki:

  • ● 4 podudzia z kurczaka
    ● 2 łyżki masła
    ● cebula
    ● 2 łyżki mąki
    ● 2 łyżki śmietany 18-proc.
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa uniwersalna

Potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia z kurczaka starannie
    myjemy pod bieżącą
    wodą, usuwamy kawałki
    tłuszczu. Zalewamy wrzątkiem
    i gotujemy ok. 30 minut.
    Następnie wyjmujemy
    z wywaru.
  • 2. Cebulę obieramy i drobno
    siekamy. Szklimy na roztopionym
    maśle. Wkładamy
    kurczaka. Smażymy, aż
    mięso i cebula mocno się
    zrumienią. Podlewamy niewielką
    ilością wody. Patelnię
    przykrywamy. Chwilę
    dusimy.
  • 3. Mąkę dokładnie mieszamy
    z niewielką ilością wody.
    Dodajemy śmietanę.
    Mieszając, wlewamy do
    mięsa. Doprowadzamy do
    wrzenia. Doprawiamy solą,
    pieprzem i przyprawa uniwersalna.

Porady

Potrawka najlepiej smakuje z ziemniakami i kiszonymi ogórkami.

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy