Pomidorowe lody

0 (0 ocen)

Poza owocami w przygotowaniu lodów powinno się czasem docenić i warzywa. Choć brzmi to nieco egzotycznie warto spróbować tego smaku. Moja córka poprosiła nawet o ich dokładkę:). Smakują inaczej niż wszystkie które jadłam do tej pory, ale również bardzo smacznie!

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 litra śmietany 30%,
    • 300 ml przecieru pomidorowego kupnego lub własnej produkcji,
    • 3 żółtka,
    • 1 jajko,
    • 2/3 szklanki cukru

Pomidorowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oraz jajko ubijamy z cukrem na puszysta masę. Przecier zagotowujemy. Gorący wlewamy do ubitej masy jajecznej. Całość chwilkę razem podgrzewamy, aby masa delikatnie zgęstniała. Studzimy.
    Schłodzoną Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy przestudzoną masę. Dokładnie mieszamy. Lody wstawiamy do zamrażalnika. Po około 30 minutach wyjmujemy i mieszamy. Wstawiamy ponownie. Czynność powtarzamy jeszcze około 3 – 4 razy.

Komentarze

Podobne przepisy