Niekonwencjonalne użycie przecieru pomidorowego. Dodałam go do ciasta na bułeczki śniadaniowe. Dzięki temu uzyskałam piękny pomarańczowy kolor i zaskakująco pyszny smak :) Trudno się zatrzymać na zjedzeniu tylko jednej
Pomidorowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać mleko, dodać przecier pomidorowy, olej, sól oraz pokruszone drożdże, rozetrzeć łyżką do ich rozpuszczenia. Wsypać mąkę, krótko wyrobić. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, dodać do ciasta, jeszcze raz krótko wyrobić.
2.Podzielić na 8 równych części, uformować bułeczki. Ułożyć na blaszkę, lekko spłaszczyć. Wierzch posmarować wodą i posypać czarnuszką. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.
Komentarze