Pomidorowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Niekonwencjonalne użycie przecieru pomidorowego. Dodałam go do ciasta na bułeczki śniadaniowe. Dzięki temu uzyskałam piękny pomarańczowy kolor i zaskakująco pyszny smak :) Trudno się zatrzymać na zjedzeniu tylko jednej

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    4 zaokrąglone łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 płaska łyżeczka soli
    20 g świeżych drożdży
    2 łyżki oleju
    400 g mąki pszennej
    7 suszonych pomidorów
    1 łyżeczka czarnuszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Pomidorowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko, dodać przecier pomidorowy, olej, sól oraz pokruszone drożdże, rozetrzeć łyżką do ich rozpuszczenia. Wsypać mąkę, krótko wyrobić. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, dodać do ciasta, jeszcze raz krótko wyrobić.
  • 2. Podzielić na 8 równych części, uformować bułeczki. Ułożyć na blaszkę, lekko spłaszczyć. Wierzch posmarować wodą i posypać czarnuszką. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Pomidor Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować