Pomarańczowo-dyniowy dżem

0 (0 ocen)

Dżem stanowi idealny dodatek do ciast czy deserów. Jednak najczęściej jem go w towarzystwie pieczywa i masła:). Uwielbiam takie śniadania!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg dyni po obraniu ,
    • 500 g pomarańczy,
    • Około ½ łyżeczki cynamonu,
    • 150 gram cukru,

Pomarańczowo-dyniowy dżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojona dynia 1. Dynie kroimy w drobną kostkę, plasterki.
  • dodanie cukru 2. Tak przygotowaną przekładamy do garnka w którym będziemy ją smażyć i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 3-4 godzimy by puściła sok.
  • dynia z sokiem 3. Gdy dynia puści sok przekładamy ją na gaz. Dusimy by zmiękła.
  • pokrojona pomarańcza
4. Między czasie obieramy ze skórki pomarańczę. Dokładnie usuwamy wszystkie skórki i białe części. Pomarańczę kroimy w kostkę, a następnie dokładamy do miękkiej dyni.
  • dalsze smażenie 5. Całość doprawiamy cynamonem. Smażymy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Gotowy dżem przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy