REKLAMA

Dżem dyniowy z imbirem

wyświetlono: 5801 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

Próbując dżem wyobraziłam sobie jak cudownie będzie smakował ze świątecznym piernikiem.Smakuje cudownie...słodycz przenikająca w ten charakterystyczny smak imbiru.

opublikowany: 06.10.2012
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki:
    3 kg obranej dyni
    1 kg cukru
    120 g imbiru
    100 ml wody
    3 cytryny
    2 fixy do dżemów

Ocena:

(średnia 4.5 z 170 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy,wydrążamy miąższ,kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka w którym będzie się gotować,
  • 2. Cytryny dokładnie myjemy, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach.Dzielimy ją na cząstki tak jak pomarańcze,pozbywamy się pestek a miąższ kroimy i dorzucamy do dyni.
  • 3. Dynię zasypujemy fixem i mieszamy.Dodajemy cukier i wodę.Dusimy na małym ogniu mieszając często do póki nie puści soku.
  • 4. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dorzucamy razem ze skórką z cytryny do gotującej się dyni.Gotujemy wszystko do czasu,aż dynia będzie miękka.
  • 5. W tym czasie słoiki i pokrywki wyparzamy.Dżem rozdrabniamy np.blenderem na gładką masę lub tak jak w moim przypadku pozostawiamy częściowo nie zmiksowane kawałki dyni.Osobiście lubię jak w dżemie są wyczuwalne kawałki owoców.
  • 6. Gotowy,gorący dżem przekładamy do słoików,szczelnie zakręcając.Stawiamy do góry nogami na około 20 minut.
  • 7. Inspiracja:Mój własny przepis

Notka redakcyjna

PP_10-2016
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Pyszne Przepisy Kulinarne by Robert Rosa logogo

Dżem dyniowy z jabłkami

Dżem dyniowy z jabłkami to idealny dżem do naleśników,kanapek,gofrów itp.

kategoria: Przetwory dżemy opublikowany: 30.10.2017 | wyświetlono: 454 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE