Próbując dżem wyobraziłam sobie jak cudownie będzie smakował ze świątecznym piernikiem.Smakuje cudownie...słodycz przenikająca w ten charakterystyczny smak imbiru.
Składniki:
Składniki:
3 kg obranej dyni
1 kg cukru
120 g imbiru
100 ml wody
3 cytryny
2 fixy do dżemów
Dżem dyniowy z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy,wydrążamy miąższ,kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka w którym będzie się gotować,
2.Cytryny dokładnie myjemy, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach.Dzielimy ją na cząstki tak jak pomarańcze,pozbywamy się pestek a miąższ kroimy i dorzucamy do dyni.
3.Dynię zasypujemy fixem i mieszamy.Dodajemy cukier i wodę.Dusimy na małym ogniu mieszając często do póki nie puści soku.
4.Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dorzucamy razem ze skórką z cytryny do gotującej się dyni.Gotujemy wszystko do czasu,aż dynia będzie miękka.
5.W tym czasie słoiki i pokrywki wyparzamy.Dżem rozdrabniamy np.blenderem na gładką masę lub tak jak w moim przypadku pozostawiamy częściowo nie zmiksowane kawałki dyni.Osobiście lubię jak w dżemie są wyczuwalne kawałki owoców.
6.Gotowy,gorący dżem przekładamy do słoików,szczelnie zakręcając.Stawiamy do góry nogami na około 20 minut.
Komentarze