Plince z pomoćką

0 (0 ocen)

  • Średni

Plince z pomoćką

  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 2 kilogramy
    - Cebule: 3 sztuki
    - mleka: 1 szklanka
    - mąki: 5 łyżek
    - sól,pieprz: 1 szczypta
    - jajka: 4 sztuki
    - twarogu: 25 dekagramów
    - śmietany: 0.5 litra
    - cebula: 1 sztuka
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - szlachetnej wędzonki: 1 sztuka
    - szczypioru: 1 pęczek

Plince z pomoćką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę obieramy i drobno tarkujemy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach . Masę odciskamy, zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy sól, pieprz, jajka oraz mąkę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania ciasta na plince.
  • 2. Na pomoćkę rozgniatamy twaróg ze śmietaną. Dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni smażymy małe placki oraz wędzonkę.
  • 3. Dwa gorące placki przekładamy ciepłym plastrem wędzonki. Porcję posypujemy posiekanym szczypiorem, a w miseczce obok podajemy twaróg. Plince polewamy bezpośrednio przed zjedzeniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy