Placki ziemniaczane z jabłkiem. Plince.

5 (186 ocen)

  • 30 min

Na Kaszubach tradycyjnie placki ziemniaczane jedzone są ze śmietaną i z cukrem. Niektórzy Kaszubi dodają do ziemniaków starte jabłka. Taką właśnie wersję wypróbowałam i jestem zachwycona ich smakiem.

  • 30 min

Składniki:

  • 3-4 porcje

    750 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu)
    1 spore jabłko
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    sól (około ½ łyżeczki)
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z jabłkiem. plince. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach. Wyłożyć na dość gęste sito i odcisnąć sok. Można też sok odcisnąć zawijając ziemniaki w ściereczkę.
    Do odciśniętych z soku ziemniaków zetrzeć jabłko (na tarce o dużych oczkach). Dodać jajka, mąkę i sól. Wymieszać wszystko łyżką.
    Na patelnię wlać odrobinę oleju i rozprowadzić go po całej powierzchni. Łyżką kłaść porcje ciasta na patelnię (na jeden placek – jedna łyżka) i rozprowadzić ciasto tak, aby placki były cienkie. Smażyć z obu stron do zrumienienia na średnim ogniu. Podawać na ciepło z gęstą śmietaną i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować