Na Kaszubach tradycyjnie placki ziemniaczane jedzone są ze śmietaną i z cukrem. Niektórzy Kaszubi dodają do ziemniaków starte jabłka. Taką właśnie wersję wypróbowałam i jestem zachwycona ich smakiem.
30 min
Składniki:
3-4 porcje
750 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu)
1 spore jabłko
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
sól (około ½ łyżeczki)
Placki ziemniaczane z jabłkiem. plince. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach. Wyłożyć na dość gęste sito i odcisnąć sok. Można też sok odcisnąć zawijając ziemniaki w ściereczkę.
Do odciśniętych z soku ziemniaków zetrzeć jabłko (na tarce o dużych oczkach). Dodać jajka, mąkę i sól. Wymieszać wszystko łyżką.
Na patelnię wlać odrobinę oleju i rozprowadzić go po całej powierzchni. Łyżką kłaść porcje ciasta na patelnię (na jeden placek – jedna łyżka) i rozprowadzić ciasto tak, aby placki były cienkie. Smażyć z obu stron do zrumienienia na średnim ogniu. Podawać na ciepło z gęstą śmietaną i cukrem.
Komentarze