Placuszki "Kapucynki"

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis bardzo ciekawy, ze względu na jeden dodatek, czyli białą rzodkiew placuszki pikantne i ciekawe w smaku

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    25 dkg kapusty białej słodkiej
    15 dkg białej rzodkwi
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    sól i piprz do smaku\
    olej rzepakowy do smażenia

Placuszki "kapucynki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę pokroić i posypać solą odstawić na 15 min aby zmiękła i puściła sok
    2. Zetrzeć na tarce ziemniaki, rzodkiew, cebulę, czosnek przepuścic przez praskę
    3. Do startej masy dodać odcisniętą kapustę, sól, 2 jajka i pieprz
    4. Rozgrzać olej na patelni, łyżką nakładać nieduże placuszki i smażyć do zrumienienia

Porady

nie dosypuję do placków mąki, ani innych składników powodujących stężenie masy do smażenia, nabieram placuszki robiąc wolną przestrzeń, w której zbiera się woda i odlewam ja w trakcie nabierania ciasta do smażenia robię tak dlatego, że placuszek ma pachnieć skladnikami naturalnie, a nie sztucznie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy