Placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie co inna wersja z groszkiem konserwowym

  • 60 min

Składniki:


  • 1kg. ziemniaków
    2 średnie marchewki
    puszka groszku konserwowego
    1 pęczek zielonej cebulki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól,pieprz,cynamon w proszku do smaku
    olej do smażenia

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa płuczemy obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.Odcedzamy i przeciskamy przez praskę.Studzimy,dodajemy jajko,mąkę,groszek,doprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę.Z masy formujemy nożem okrągłe placki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu.Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.Podajemy z posiekaną zieloną cebulką.Placki też nadają się jako dodatek do drugich dań (z sosami).SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy