PLACKI ZIEMNIACZANE

0 (0 ocen)

  • 30 min

chrupiące i dobrze rumiane takie właśnie lubie :)

  • 30 min

Składniki:

  • ziemniaki 1 kg
    cebula 2małe sztuki
    Czosnek (niekoniecznie)2 ząbki
    jajka 2sztuki
    mąka pszenna 2-3 łyżki
    sól i pieprz
    olej lub smalec do smażenia

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor.

Porady

aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu a jeśli maja być na słodko nie dodaje cebuli ani czosnku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy