Podobne placki robiła mi babcia,lecz były bez mięsa i z sosem grzybowym.By były bardziej syte i pożywniejsze dodałam mieso mielone,a przyprawa do gyrosa daje plackom świetny smak.
20 min
Składniki:
1\2 kg mięsa mielonego
2 cebule
2łyżeczki przyprawy do gyrosa
1\2 kg ugotowanych ziemniaków
4-5 łyżki mąki pszennej
1 jajo
1 op.sosu pieczeniowego ciemnego
sól
pieprz
olej
Placki z mięsem i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju .Dodajemy mięso i dusimy kilka minut,pod koniec doprawiamy przyprawą do gyrosa i pieprzem.
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugnieść za pomocą tłuczka.Następnie dodajemy jajo,mąkę i szczyptę soli.Wyrabiamy ciasto i robimy placki.Na środek nakładamy mięso ,formujemy kotlety i lekko oprószamy mąką.Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.Sos pieczeniowy przygotowujemy tak jak na opakowaniu. Usmażone placki polewamy sosem .
Komentarze