Placki z mięsem i sosem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Podobne placki robiła mi babcia,lecz były bez mięsa i z sosem grzybowym.By były bardziej syte i pożywniejsze dodałam mieso mielone,a przyprawa do gyrosa daje plackom świetny smak.

  • 20 min

Składniki:


  • 1\2 kg mięsa mielonego
    2 cebule
    2łyżeczki przyprawy do gyrosa
    1\2 kg ugotowanych ziemniaków
    4-5 łyżki mąki pszennej
    1 jajo
    1 op.sosu pieczeniowego ciemnego
    sól
    pieprz
    olej

Placki z mięsem i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju .Dodajemy mięso i dusimy kilka minut,pod koniec doprawiamy przyprawą do gyrosa i pieprzem.
    Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugnieść za pomocą tłuczka.Następnie dodajemy jajo,mąkę i szczyptę soli.Wyrabiamy ciasto i robimy placki.Na środek nakładamy mięso ,formujemy kotlety i lekko oprószamy mąką.Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.Sos pieczeniowy przygotowujemy tak jak na opakowaniu. Usmażone placki polewamy sosem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2013

Komentarze

Podobne przepisy