Placki łososiowe i warzywne szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożoną kostkę mieszamy z mąką , jajkiem , przyprawami i proszkiem. Dokładnie mieszamy
2.Na patyczki do szaszłyków nakuwamy warzywa wedle upodobania, dobrze jakby wcześniej pomarynowały się w ziołach i przyprawach przez jakieś 2-3 h w lodówce.
3.Układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do rozgrzanego do 190C piekarnika na 12 minut.
4.Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i łyżką stołową nakładamy 4 placki ,( z tej porcji tyle powinno wyjść). Smażymy 4-5 min, potem ostrożnie przewracamy. Trzeba uważać, żeby placki nie złamały się na pół bo masa, nawet po ścięciu jest bardzo krucha i delikatna
5.Placki posypujemy koperkiem dla smaku , obok kładziemy szaszłyki . Można dodać jogurtu greckiego jako sosu
Komentarze