Placki łososiowe i warzywne szaszłyki

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Chrupiące, delikatne rybne placuszki plus sałatka ze świeżych warzyw 'na patyku' :D

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - kostka łososia mielonego: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka pełnioziarnista: 1 łyżka
    - proszek do piecz.: 1 szczypta
    - mieszanka ziół: 1 łyżka
    - kawałki papryki czerwonej i zielonej: 8 sztuk
    - pieczarki: 4 sztuki
    - cebula: 0.5 sztuki

Placki łososiowe i warzywne szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożoną kostkę mieszamy z mąką , jajkiem , przyprawami i proszkiem. Dokładnie mieszamy
  • 2. Na patyczki do szaszłyków nakuwamy warzywa wedle upodobania, dobrze jakby wcześniej pomarynowały się w ziołach i przyprawach przez jakieś 2-3 h w lodówce.
  • 3. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do rozgrzanego do 190C piekarnika na 12 minut.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i łyżką stołową nakładamy 4 placki ,( z tej porcji tyle powinno wyjść). Smażymy 4-5 min, potem ostrożnie przewracamy. Trzeba uważać, żeby placki nie złamały się na pół bo masa, nawet po ścięciu jest bardzo krucha i delikatna
  • 5. Placki posypujemy koperkiem dla smaku , obok kładziemy szaszłyki . Można dodać jogurtu greckiego jako sosu

    SMACZNEGO :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy