Pierś w piwnym sosie

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Smaczne kolorowe danie z piersi kurczaka w piwnym sosie

  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z kurczaka (podwójny): 1 sztuka
    - papryka żółta: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - jasne piwo: 1 szklanka
    - masło: 5 dekagramów
    - oliwa: 3 łyżki
    - rosół drobiowy: 0.5 szklanki
    - tymianek: 1 łyżeczka
    - sól: 4 szczypty
    - pieprz (świeżo zmielony): 2 szczypty
    - śmietana 18%: 0.25 szklanki
    - mąka (do panierowania): 2 łyżki
    - cukier: 1 szczypta
    - ryż: 300 gramów
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka

Pierś w piwnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż 3 woreczki ugotować na sypko. Umyte, osuszone filety pokroić na kotlety lekko rozbić . Natrzeć solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Cebulę drobno posiekać, papryki pokroić w wąskie paski. W garnku na maśle z oliwią zeszklić cebulę z papryką. Wlać piwo, rosół , doprawić tymiankiem, solą i pieprzem .
    Mięso panierować w mące, usmażyć na lekki rumiany kolor i przełożyć do sosu. Dusimy około 5 minut. Na sam koniec dodajemy szczyptę cukru i śmietankę. Mieszamy i trzymamy ok. 2 minutki na małym ogniu.Na środku półmiska położyć ryż, a wokół niego ułożyć kotleciki.Całość polać sosem z warzywami i udekorować posiekaną natką pietruszki .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy