Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieramy, przeciskamy
przez praskę, dodajemy do mięsa. Mieszamy. Wsypujemy
roztarty w dłoniach
majeranek, wbijamy jajko.
Doprawiamy i wyrabiamy na
jednolitą masę.
2.Z mąki, jajka, 120 ml ciepłej
wody, oleju i soli zagniatamy
ciasto. Przekładamy na posypaną
mąką stolnicę i wyrabiamy,
aż w cieście pojawią się
pęcherzyki powietrza. Dzielimy
na części i rozwałkowujemy
na 3-mm placki. Wykrawamy
szklanką kółka. Na środek
nakładamy łyżeczkę farszu
i sklejamy brzegi.
3.Wodę zagotowujemy, solimy
i partiami wkładamy pierogi.
Delikatnie mieszamy, aby
nie przywarły do dna garnka.
Gotujemy ok. 4 minut od wypłynięcia
na powierzchnię.
Polewamy roztopionym masłem
wymieszanym z olejem.
Komentarze