Pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój mąż i 2-letni syn je uwielbiają, więc znikają z talerzy błyskawicznie.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mielonego mięsa (niezbyt chudego, np. karkówki)
    ● 5-6 ząbków czosnku
    ● ok. 2 łyżeczek majeranku
    ● jajko
    ● sól, pieprz
    Ciasto:
    ● 25 dag mąki
    ● łyżka oleju
    ● jajko
    ● szczypta soli
    Oraz: masło i olej
    do okraszenia

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy, przeciskamy
    przez praskę, dodajemy do mięsa. Mieszamy. Wsypujemy
    roztarty w dłoniach
    majeranek, wbijamy jajko.
    Doprawiamy i wyrabiamy na
    jednolitą masę.
  • 2. Z mąki, jajka, 120 ml ciepłej
    wody, oleju i soli zagniatamy
    ciasto. Przekładamy na posypaną
    mąką stolnicę i wyrabiamy,
    aż w cieście pojawią się
    pęcherzyki powietrza. Dzielimy
    na części i rozwałkowujemy
    na 3-mm placki. Wykrawamy
    szklanką kółka. Na środek
    nakładamy łyżeczkę farszu
    i sklejamy brzegi.
  • 3. Wodę zagotowujemy, solimy
    i partiami wkładamy pierogi.
    Delikatnie mieszamy, aby
    nie przywarły do dna garnka.
    Gotujemy ok. 4 minut od wypłynięcia
    na powierzchnię.
    Polewamy roztopionym masłem
    wymieszanym z olejem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy