PIEROGI Z KASZĄ I OGÓRKIEM

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tego przepisu nauczyła mnie mama.

  • 20 min

Składniki:

  • Farsz:
    - 400 g kaszy gryczanej
    - 3 duże ogórki konserwowe
    - 1 duża cebula
    - 100 g słoniny
    - sól i pieprz
    Ciasto:
    - 500 g mąki pszennej
    - szklanka ciepłej przegotowanej wody
    Ponadto:
    - słonina
    - cebula

Pierogi z kaszą i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną. Ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Słoninę podsmażyć wraz z cebulką na złoty kolor. Połączyć składniki oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Zagnieść ciasto z mąki i wody. Rozwałkować je, wyciąć z niego kółeczka i nakładać farsz zlepiając starannie brzegi.
  • 3. Pierożki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Wyjmujemy cedzakową łyżką. Podajemy ze świeżo stopioną słoninką i cebulką.

Porady

Można gotować mniejszymi porcjami, co pozwoli uniknąć sklejania się większej ilości pierogów.

Komentarze

Podobne przepisy