opakowanie boczniaków, 500g kapusty kiszonej(liść laurowy i ziele) ,woreczek kaszy gryczanej, 2 duże cebule,sól ,pieprz -ciasto na pierogi szklanka wody(ciepłej), 400gr mąki ,szczypta soli(w mojej wersji bez jajka ciasto jest bardziej miękkie).
Pierogi z kaszą gryczaną i boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczniaki myjemy i kroimy na kawałki,kapustę przelewamy wodą ,odciskamy z kwasu zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy i ziele,gotujemy do miękkości.Kaszę gotujemy i odcedzamy. Boczniaki podsmażamy na masełku 10 min potem dajemy pokrojoną cebulę i smażymy ok 15 min. w tym czsie przygotowujemy ciasto na pierogi. Po ugotowaniu kapustę wyciskamy i skręcamy przez maszynkę razem z grzybami.Do skręconej kapusty dodajemy kaszę gryczana ,solimy pieprzymy. Można również wytopić skwarki z cebulką i dodac do farszu.Z ciasta wykrawamy krążki i nakładamy farsz, gotujemy i polewamy tłuszczem. Smacznego
Komentarze