Pierogi dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej,ciepłą wodę, sól i zagniatamy ciasto.
2.Farsz:
Kaszę gotujemy do miękkości z dodatkiem soli,tak samo ziemniaki.Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Boczek kroimy w kostkę dodajemy obraną cebulę i podsmażamy na oliwie.
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy wg.uznania .
3.Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki. Na środek każdego krążka nakładamy farsz. Brzegi krążków sklejamy formując pierożki.
4.Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok. 4 min. od wypłynięcia
Podajemy polane tłuszczem z cebulką.
Porady
Jeśli użyjemy bardzo ciepłej wody ciasto będzie miękkie i łatwe do rozwałkowania.
Cząber bardzo wzbogaci smak farszu.
Komentarze