Pierogi Dziadka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne pierogi smakują głównie panom ale wśród pań nie brakuje ich smakoszek.Kasza i boczek to smaczne połączenie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -mąka 50dag,
    -woda ok.125ml
    -jajko 1 sztuka
    -olej 50ml.
    -szczypta soli
    Farsz:
    -kasza gryczana 200g
    -boczek 20dag
    -cebula 2sztuki
    -ziemniaki gotowane 4sztuki
    -sól
    -pieprz
    -czosnek
    -cząber

Pierogi dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. 1.Ciasto:
    Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej,ciepłą wodę, sól i zagniatamy ciasto.
    2.Farsz:
    Kaszę gotujemy do miękkości z dodatkiem soli,tak samo ziemniaki.Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
    Boczek kroimy w kostkę dodajemy obraną cebulę i podsmażamy na oliwie.
    Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy wg.uznania .
    3.Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki. Na środek każdego krążka nakładamy farsz. Brzegi krążków sklejamy formując pierożki.
    4.Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok. 4 min. od wypłynięcia
    Podajemy polane tłuszczem z cebulką.

Porady

Jeśli użyjemy bardzo ciepłej wody ciasto będzie miękkie i łatwe do rozwałkowania. Cząber bardzo wzbogaci smak farszu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy