Pierniczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Świąteczne pierniczki , to przepis mojej babci

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    15 dkg masła
    20dkg smalcu
    2 łyżeczki sody
    4 żółtka
    1 szklanka miodu prawdziwego płynnego
    1 przyprawa do piernika
    1 łyżka śmietany

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z tłuszczem posiekać. Cukier rozpuścić z przyprawą do piernika zalewając 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić. Do mąki dodać, miód, wystudzony i rozpuszczony cukier z przyprawą, sodę, żółtka, śmietanę. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Odstawić na 1 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować , wykrawać foremkami różne kształty. Piec w temp. 180 stopni około 7 min.
    Upieczone pierniki polukrować .

Porady

Pierniczki z blach należy wyjmować łopatką, ponieważ mogą się połamać. Takie pierniczki mogą leżeć kilka tygodni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy