Pieczony łosoś z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Ryba wpływa na wszystko ;)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - łosoś: 700 gramów
    - ziemniaki: 500 gramów
    - pomidory (koktajlowe): 20 sztuk
    - śmietana 18% do zup i sosów: 200 mililitrów
    - czosnek: 10 sztuk
    - bazylia: 0.5 szklanki
    - mięta: 0.25 szklanki
    - sól ziołowa: 1 szczypta
    - papryka słodka: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - cytryna: 1 sztuka

    - cukier: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 50 mililitrów

Pieczony łosoś z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i dzielimy na ćwiartki. Doprawiamy do smaku: solimy, pieprzymy, dodajmy paprykę, a następnie kropimy oliwą i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika 220 stopni na 30 minut.
  • 2. Łososia myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy wg. upodobania np sól morska, sól ziołowa, czosnek.
    Kiedy minie 30 min od momentu włożenia ziemniaków do piekarnika, dodajemy łososia i zmniejszamy temp. do 170 stopni.
    Czas pieczenia to ~ 20 minut.
  • 3. Liście mięty oraz bazylii myjemy. Wrzucamy do rondla,wlewamy śmietanę i krótko podgrzewamy - ok. 4-5 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę cukru, wyciśnięty ząbek czosnku i dokładnie mieszamy blenderem.
  • 4. Wykładamy ziemniaki, łososia na talerz. Polewamy sosem z bazylii i mięty. Dekorujemy plastrem z cytryny oraz pomidorkami koktajlowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy