Pieczony łosoś z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i dzielimy na ćwiartki. Doprawiamy do smaku: solimy, pieprzymy, dodajmy paprykę, a następnie kropimy oliwą i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika 220 stopni na 30 minut.
2.Łososia myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy wg. upodobania np sól morska, sól ziołowa, czosnek.
Kiedy minie 30 min od momentu włożenia ziemniaków do piekarnika, dodajemy łososia i zmniejszamy temp. do 170 stopni.
Czas pieczenia to ~ 20 minut.
3.Liście mięty oraz bazylii myjemy. Wrzucamy do rondla,wlewamy śmietanę i krótko podgrzewamy - ok. 4-5 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę cukru, wyciśnięty ząbek czosnku i dokładnie mieszamy blenderem.
4.Wykładamy ziemniaki, łososia na talerz. Polewamy sosem z bazylii i mięty. Dekorujemy plastrem z cytryny oraz pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze