Pieczona dorada faszerowana kasza gryczaną

0 (0 ocen)

Tak przygotowana ryba jest zdrowa i lekkostrawna. A nafaszerowana kaszą gryczaną tworzy pełnowartościowe danie dla całej rodziny.

Składniki:

  • 4 sprawione dorady ( po ok.30 dag)
    20 dag pieczarek
    200g kaszy gryczanej
    cebula
    3 łyżki masła
    3 łyżki oliwy
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    gałka muszkatołowa
    przyprawa do ryb
    sok z cytryny
    świeża bazylia
    sól,pieprz

Pieczona dorada faszerowana kasza gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryby umyj i wytrzyj ręcznikiem 1. Ryby opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj przyprawą do ryb oraz sokiem wyciśniętym z cytryny, przykryj i wstaw do lodówki na ok.30 minut.
  • składniki duś chwilę na patelni. 2. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę posiekaj. Podsmaż na maśle z pieczarkami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj kaszę,szczypior, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Wymieszaj i duś chwilę.
  • ryby ułóż na natłuszczonej blaszce 3. Ryby ułóż na natłuszczonej blaszce, nadziej farszem, polej oliwą. Piecz 40 minut w temp.180 st.10 minut przed końcem pieczenia posyp bazylią. Podawaj z surówką z czerwonej kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy