Pieczarkowa z makaronem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna i bardzo esencjonalna zupa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg pieczarek
    kurczak (około 1,5 kg)
    4 duże marchewki
    3 duże pietruszki
    kawałek selera
    2 cebule
    szklanka śmietanki 30%
    szklanka kefiru
    sól, pieprz, olej
    500 g makaronu świderki

Pieczarkowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka zalewamy wodą do ponad 3/4 wysokości garnka. Zagotowujemy i zbieramy szumowiny.
  • 2. Warzywa obieramy i kroimy na kawałki w dowolny sposób, wrzucamy do wywaru. Wszystko wstępnie solimy.
  • 3. Pieczarki kroimy na małe kawałki, odparowujemy na patelni a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i wrzucamy do zupy.
  • 4. Kiedy kurczak będzie miękki, wyjmujemy go z zupy.

    Na sam koniec, gdy warzywa będą miękkie dodajemy pozostałe składniki. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy i wlewamy do garnka cały czas mieszając. To samo robimy z kefirem.

    Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy