Pasztet z selera

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten pasztet to doskonała alternatywa dla pasztetu mięsnego.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg selera
    2 średnie cebule
    1 kostka masła
    5 jajek
    1 1/2 szklanki bułki tartej
    1/2 szklanki kaszki manny
    2 kostki rosołowe
    4 ząbki czosnku
    sół, pieprz

Pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler obrać i pokroić w ćwiartki. Gotować 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudzić i zetrzeć na tarce.
  • 2. Cebule pokroić w kostę i podsmażyć.
  • 3. Masło rozpuścić wraz z kostkami rosołowymi.
  • 4. Do startego selera dodać rozbełtane jajka, roztarty czosnek oraz pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem.
  • 5. Wyłożyć do foremki i piec w 180 C ok 1,5 godziny.

Porady

Bardzo ciekawie można przyozdobić pasztet w biedronki za pomocą czarnych oliwek i pomidorków koktajlowych. Oczy biedronki to ugotowane białko jajka. Dziurki robi się za pomocą słomki do picia.

Komentarze

Podobne przepisy