Na ok. 40 sztuk
1 kg mąki pszennej
100 g świeżych drożdży
100-150 g cukru
8 żółtek
1 całe jajko
500 ml mleka
100 g masła
1 cukier waniliowy
50 ml spirytusu
1/2 łyżeczki soli
Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy rozczyn z drożdży roztartych z 1 łyżką cukru, 200 g mąki i 1/2 ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiać, utrzeć jajko i żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać do masy jajecznej przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, sól i spirytus. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodać roztopione masło, chwilę jeszcze wyrabiać. Uformować kulę i odstawić do podwojenia objętości.
3.Porcje ciasta nabieramy łyżką, formujemy w ręku małe krążki, nakładamy pół łyżeczki nadzienia, zlepiamy, formujemy pączki. Następnie odkładamy na stolnicę oprószoną mąką, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
4.Pączki smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego !
Komentarze