Pączki z marmoladą

0 (0 ocen)

Mięciutkie i delikatne ;)) pychota

Składniki:

  • Na ok. 40 sztuk
    1 kg mąki pszennej
    100 g świeżych drożdży
    100-150 g cukru
    8 żółtek
    1 całe jajko
    500 ml mleka
    100 g masła
    1 cukier waniliowy
    50 ml spirytusu
    1/2 łyżeczki soli

Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rozczyn z drożdży roztartych z 1 łyżką cukru, 200 g mąki i 1/2 ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać, utrzeć jajko i żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać do masy jajecznej przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, sól i spirytus. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodać roztopione masło, chwilę jeszcze wyrabiać. Uformować kulę i odstawić do podwojenia objętości.
  • 3. Porcje ciasta nabieramy łyżką, formujemy w ręku małe krążki, nakładamy pół łyżeczki nadzienia, zlepiamy, formujemy pączki. Następnie odkładamy na stolnicę oprószoną mąką, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 4. Pączki smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy