PĄCZKI Z MARMOLADĄ

0 (0 ocen)

Już jutro tłusty czwartek i wiele osób nie wyobraża sobie tego dnia bez pączka. Polecam takie domowe, są najlepsze. Pączki z tego przepisu wychodzą smaczne, miękkie i pulchniutkie. A z talerza znikają bardzo szybko, obawiam się, że moje nie wytrwają do jutra ;)

Składniki:

  • Składniki na około 15 pączków:
    * 500 g mąki pszennej
    * 100 g cukru
    * 50 g drożdży świeżych
    * 2 łyżki oleju
    * 5 żółtek
    * 1 szklanka mleka
    * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    * szczypta soli

    Dodatkowo:
    * olej do smażenia
    * marmolada do nadzienia
    * cukier puder do posypania lub do zrobienia lukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Wlać do drożdży ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, wymieszać. Zasypać łyżką mąki, zakryć ścierką i odstawić na około 15-20 minut aż zaczyn zacznie pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki do zaczynu i wyrobić dokładnie ciasto. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na około godzinę. Kolejno wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką, wyrobić ciasto. Z ciasta odrywać kawałki ciasta formować kule lekko je spłaszczając, układać na stolnicy podsypanej mąką, przykryć ścierką i pozostawić na około pół godziny. Po tym czasie w garnku rozgrzać olej. Wkładać partiami wyrośnięte pączki i smażyć na małym ogniu z obu stron. Wykładać usmażone paczki na ręcznik papierowy. Przestudzone pączki nadziewać marmoladą, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować