Pączki

0 (0 ocen)

Akurat na Tłusty Czwartek i nie tylko.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    6 jajek
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    droździe
    cukier
    mleko
    margaryna
    2 łyżki spirytusu
    łyżka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1kf76vw 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże i cukier. Zalewany lekko podgrzanym mlekiem. Czekamy aż drożdże urosną. Po wyrośnięciu dodajemy 6 żółtek, sól, olej, proszek do pieczenia, spirytus. Margarynę rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku i dodajemy do pozostałych składników. Na końcu dodajemy ubite na sztywną piane białka. Wyrabiamy ciasto, wstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie. Po wyrośnięciu ciasta łyżką nabieramy po trochy ciasta i ręką formujemy kulki. Można je nadziewać dżemem. Czekamy znów aż urosną. Smażymy na gorącym tłuszczu aż uzyskają złocisty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik aby ociekły z tłuszczy i ostygły. Po wystygnięciu wykładamy na półmisek i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Porady

Lukier: cukier puder woda (letnia) szczypta kwasku cytrynowego Cukier puder i wodę ucieramy na jednolitą masę. Pod koniec gdy lukier będzie już lejący dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy